Přeskočit na obsah
Typické vlastnosti masivního dřeva

Typické vlastnosti masivního dřeva

Masivní dřevo je nezbytné jak pro konstrukci našeho nábytku, tak pro základní hodnoty naší společnosti. Proč? Protože pochází přímo z přírody, která je nám velmi blízká.

Dřevo je jedním z nejstarších stavebních materiálů, který lidstvo používá od samého počátku. Jde o nejrozšířenější rostlinný produkt na světě, který získáváme ze stromů a jednou z jeho hlavních výhod je, že je obnovitelné a šetrné. Zároveň je to materiál, který dává lidem šanci žít dnes a možná i v budoucnu ekologičtěji a udržitelněji, protože chrání zdroje, které jsou neobnovitelné. Toto jsou hlavní body, na kterých stojí pilíře naší firmy.

ČR patří mezi státy s poměrně vysokým zalesněním a to asi 35 % plochy převážně jehličnatých stromů. V naší výrobě používáme nejvíce masivní smrkové dřevo kvůli jeho hlavním vlastnostem a těmi jsou lehkost, snadná opracovatelnost a vysoká mechanická odolnost vůči tlaku i tahu.

Smrk používáme především do rámů sedáků a nosných částí korpusu, které jsou nejvíce namáhány. Konstrukce tak vydrží v původním stavu mnoho let. Na područky u dřevěných sedaček, stolky a židle používáme dále bukové dřevo, které moříme do 12 barevných odstínů. Zpracováváme i dubové dřevo, a to na stolky, nožičky a příslušenství. Je to trvanlivý a nadčasový materiál. Výhodou masivu je, že se snadno udržuje a opravuje.


Vraťme se ke struktuře dřeva. Je to organický materiál s vláknitou texturou, vyrobený ze stromu, který je živým organismem. Dřevo si s sebou nese charakteristické znaky různých vlivů, které na něj v průběhu růstu působí, ať už podnebí, nadmořská výška, počasí, složení půdy či různé choroby. Jsou to viditelné znaky např. zarostlé suky, svalovitost, zrcátka, vlasové trhliny a odstínové nuance.

Tyto zcela přírodní „vady na kráse“ můžou někoho odradit, pokud je vidí na dřevě svého nábytku, avšak v tomto případě se nejedná o žádnou vadu materiálu. Právě naopak, podtrhuje to jedinečný přírodní charakter dřeva a jeho cestu životem ve formě stromu. Řada lidí si vybírá právě nábytek s těmito přírodními znaky pro svoji jedinečnost a originalitu.

V principu je to stejné, jako otisk prstu, nikdy nenajdete dva totožné.

Bavíme se o těchto charakteristických rysech dřeva z toho důvodu, že se mohou objevovat i na našich výrobcích. Berte to jako výhodu než důvod k reklamaci, protože jak jsme si již řekli, jedná se zcela o přírodní znaky dřeva, za které nejsme zodpovědní a nemohou být tedy uznány, jako důvod k reklamaci !!!

Doplnění:

Optimální teplota pro váš nábytek i pro vaše zdraví je 19 – 21 °C a vlhkost mezi 45 – 55 %.

Stárnutím nábytku se mění barevný odstín dřeva. Rozsah a rychlost závisí na množství přímého slunečního záření.

Upozornění:

Zabraňte prosím kontaktu nábytku s chemikáliemi, alkoholem, vodou a jinými abrazivními, či agresivními látkami. Pokud dojde k polití povrchu, minimalizujte škodu co nejrychleji otřením povrchu vlhkým hadříkem a povrch vysušte.


Souhlas s cookies

Pro co nejlepší zážitek z používání našeho webu od Vás potřebujeme souhlas se zpracováním souborů cookies. Jsou to malé soubory, které se dočasně ukládají ve vašem prohlížeči. Děkujeme, že nám ho dáte a pomůžete nám tak web dále zlepšovat.

Menu Zavřít