Přeskočit na obsah
Co by vás mělo zajímat při výběru potahu?

Co by vás mělo zajímat při výběru potahu?

Všechny naše čalouněné látky si sami testujeme na našem "drbanovi".

Odolnost vůči otěru (Martindale)

Jde o hodnotu uvedenou výrobcem látky. Výsledky se udávají v počtu otáček kotouče (potaženého těžší vlněnou tkaninou), který vyvíjí tlak na zkoušenou látku do poškození vrchní vrstvy vlákna.

Doporučení na sedací soupravy: mezi kvalitní látky můžeme zařadit ty, které mají 30 000 Martindale a více

Předtím, než uvolníme nějakou potahovou látku do prodeje, projde u nás ve firmě vlastním náročným 6hodinovým testem na otěr. Zařízení říkáme „Drban“, který pracuje na podobném principu, jako testovaní Martindale, avšak podle našeho názoru více simuluje běžné užívání sedací soupravy.

Často se stane, že látky, které mají ze státní zkušebny hodnotu 100 000 Martindale a více, naším testem neprojdou, a naopak látky s nižší hodnotou okolo 30 000 Martindale ano. Spolu s testem otěru u nás ve firmě ještě kontrolujeme u látek pevnost ve švu a v tahu.

Gramáž látky

Dalším důležitým faktorem při výběru potahu je gramáž látky (měřena v g/m2). Látky s vyšší gramáží poznáte pohmatem podle větší tuhosti a bývají zpravidla pevnější a odolnější.

Odolnost vůči zašpinění

Z praktického hlediska by vás také mělo zajímat, jak je potah odolný vůči zašpinění. V dnešní době se používají různé technologie úprav tkanin, které jsou odolné vůči případným skvrnám od jídla, tekutin či jiných skvrn vzniklých v domácnosti. K výrobě sedacích souprav používáme látky 3 různých technologií úprav vlákna.


Souhlas s cookies

Pro co nejlepší zážitek z používání našeho webu od Vás potřebujeme souhlas se zpracováním souborů cookies. Jsou to malé soubory, které se dočasně ukládají ve vašem prohlížeči. Děkujeme, že nám ho dáte a pomůžete nám tak web dále zlepšovat.

Menu Zavřít