Přeskočit na obsah
Historie vzniku společnosti JECH a její cesta časem

Historie vzniku společnosti JECH a její cesta časem

Co stálo za vznikem společnosti JECH a jak se firma vyvíjela v čase až po současnost?

Vrátíme se o 30 let zpět v čase do dob sametové revoluce, kdy si novomanželé Jechovi chtěli v prodejně vybrat vytouženou sedačku. Na všechno se v té době stály velké fronty. Na veletrhu v Brně se uzavíraly objednávky s termínem dodání dva roky. Měli představu o konkrétní sedačce ze Slovenska, ale když po dlouhé době čekání jedna do prodejny přišla, byla červená. Protože Pavel Jech červenou nechtěl, řekl si, že si sedačku raději vyrobí sám. Tento moment nedostatkového zboží v tehdejší době odstartoval malý prvopočátek budoucí firmy JECH.

Už od dětství měl kladný vztah ke dřevu a rád pracoval rukama. Doma měli vybavenou truhlářskou dílnu po dědečkovi a jak sám žertem někdy říká, „První prst jsem si ohobloval už ve 12 letech“. Pavel Jech je povoláním strojař. Vyučil se strojním zámečníkem a poté vystudoval strojní průmyslovku. Po škole 17 let pracoval v automobilce Škoda v Kvasinách.

Při prvotní výrobě sedací soupravy se Pavel Jech nechal inspirovat skandinávskými křesly. Pro výrobu potahu zvolil kozí kůže, které 5 měsíců sbíral od řezníků v kraji a poté sušil doma na plotě. Následně se nechaly v jedné koželužně vyčinit na černo, protože to v té době jinak nešlo. Samotná výroba trvala dva měsíce, a to po večerech ještě při zaměstnání v automobilce.

foto: První sedačka, kterou Pavel Jech vyrobil

„Sedačka se všem známým líbila a chtěli ji také," přiznává Pavel Jech.  

V té době byla u něj už silná touha po podnikání. Opustil tedy automobilku, ale ne se záměrem, vyrábět sedačky, ale věnovat se automobilovému odvětví. Získal homologaci na úpravu zadních sedadel ve favoritech. Veškeré úpravy sedadel si šil sám, přičichl tak k čalounění. Vydržel u toho zhruba rok, protože postupně rostl zájem o jeho křesla a sedací soupravy.

Tím bylo rozhodnuto, kterým směrem směřovat podnikání a rok 1991 byl zrodem firmy JECH.

„Když jsem pak chtěl v Dobrušce koupit dům za 200 tisíc určený k demolici, město vyžadovalo předložení podnikatelského záměru. Vyfotil jsem tu mou sedačku a rozhodl se, že ji začnu vyrábět ve velkém. Nebylo to jednoduché, začínal jsem z úplné nuly, musel jsem se zadlužit. První kapitál jsem získal z prodeje favoritu, místo něho si koupil starou škodovku, a navíc jsem si vzal úvěr na dům své maminky“.

foto: Zakoupen dům pro provoz firmy

„Víme, že tenkrát po revoluci se prodávalo snadno, protože nic nebylo. Dodali jsme sedačku do prodejny a většinou byla do dvou dnů prodaná. Byly to krásné začátky."

V roce 1992 zaměstnávala firma už 12 zaměstnanců. Prostory, ve kterých se zpočátku v Dobrušce vyrábělo, byly tak akorát pro menší výrobu. Pro rozšíření výroby bylo zapotřebí, porozhlédnout se po novém místě. Zadařilo se a v roce 1996 se zakoupila v Dobrušce od potomků podnikatele Václava Slavíka stará vila s velkým areálem ve zpustošeném stavu. Vše se kromě vily zbouralo a nově vybudovalo. Do přestavby přišla v roce 1997 bankovní krize, úroky z úvěrů v jednu chvíli byly 29 %, to bylo těžké období, které mnoho firem neustálo. Stavba se tak na několik let zastavila a výrobu v novém areálu bylo možné rozjet až v roce 2002.

foto: Vila s areálem ve spustošeném stavu

V roce 1998 zasáhla východní Čechy povodeň a voda se valila i Dobruškou. Zatopeny byly i v té době pronajaté náhradní výrobní prostory. Do úklidu se pustili všichni zaměstnanci, kteří zrovna nemuseli odklízet škody u sebe doma, a za 14 dní přesně se znovu rozeběhla výroba.

foto: Škody po povodni

V roce 1998 pracovalo ve firmě už téměř 60 zaměstnanců.

V roce 2005 se dokončila rekonstrukce secesní vily v areálu firmy a sem se přesunula podniková prodejna a kanceláře obchodního oddělení.

foto: Rekonstrukce vily

„Výrobní areál jsem postupně za 60 milionů zrekonstruoval a rozšířil. Z nějakého důvodu jsem věřil, že to bude fungovat,“ popisuje Jech, který s manželkou a pěti dětmi bydlel ještě několik let v bytě 3+1 v paneláku, tedy do té doby, než splatil celý úvěr a začal se dostávat do čistého zisku.

Další přelom přišel v roce 2010, kdy se firma zaměřila na výrobu celočalouněných sedacích souprav. Do té doby dominovalo u sedaček dřevo. V témže roce přišel ještě úspěch z nábytkářské výstavy, kde jsme vyhráli cenu TOP EXPO v soutěži o nejlepší expozici se stánkem nazvaným Black Box. Od té doby firma nasbírala celou řadu ocenění.

 

foto: Oceněná nejlepší expozice - Black Box

V té době se vedení firmy rozhodlo vytvořit síť vlastních podnikových prodejen. První prodejna byla otevřena v Praze na Vinohradské ulici.

V roce 2013 přišla firma na trh s vlastní kolekcí pečovatelského nábytku, který do té doby 18 let vyráběla pro jinou firmu pod záštitou jiné značky.  

V roce 2014 nastoupil do firmy syn Marek Jech, který převzal otěže marketingu. Prostředí mu nebylo cizí, protože už od mala chodil do firmy na brigády a marketing studuje na vysoké škole.

foto: Pavel Jech se synem Markem

„Bylo po finanční krizi a celé naše odvětví bylo po stránce marketingu zanedbané. To nám dalo náskok a zainvestovali jsme peníze do obsahu i komunikace. Uvědomili jsme si, že i když jsme dřív marketing nepotřebovali, teď přišla doba, kdy musíme systematicky budovat silný brand. Od té doby prodáváme hlavně přes vlastní prodejny,“ popisuje dnes marketingový manažer Marek Jech.

V témže roce ještě firma získala národní ocenění Česká kvalita.

foto: Galavečer s Českou kvalitou

V roce 2015 se rozšířila kolekce pečovatelského nábytku o další křesla a židle. Pečovatelský program společnosti JECH je rozšířen v pečovatelských domech, domovech důchodců a dalších zařízení tohoto typu po celé ČR. Zájem je ale i v zahraničí. Firmě se podařilo exportovat např. do Švédska, Belgie, Nizozemí, Austrálie, Tchaj-wanu a na Slovensko.

foto: Kolekce pečovatelského nábytku - rok 2015

V dalších letech se rozšířila síť podnikových prodejen. V současné době má firma JECH 7 prodejen v ČR (Dobruška, 3x Praha, Brno, Ostrava, Olomouc) a jednu na Slovensku v Bratislavě. Dále se nábytek nabízí v dalších 40 partnerských prodejnách po celém Česku.

V roce 2018 se spustila webová aplikace 3D konfigurátor, ve kterém je možné si složit sedací soupravu z jednotlivých dílů, přesně podle vlastních představ. Ihned vidíte, jak bude vaše sedací souprava vypadat, jaké bude mít rozměry i cenu. Tato aplikace se stala velkým pomocníkem jak zákazníkům, tak obchodnímu teamu na prodejnách.

 

foto: Prostředí 3D konfigurátoru

V roce 2018 pracuje ve firmě už 100 zaměstnanců.

Dále se připravoval plán na realizaci stavby haly pro rozšíření výrobních kapacit. Nová hala byla dokončena v roce 2019 a v současné době je již plně využívána. Tento projekt haly celkově pomůže k zefektivnění celé výroby a tím i urychlí dodací termíny sedacích souprav.

foto: Nová firemní hala pro rozšíření výroby

„Já jsem člověk, kterému velmi vadí, jak se dnes plýtvá surovinami a energiemi tím, že se vyrábějí laciné šunty. Valí se spotřeba, obrátka zboží a nikdo neuvažuje, že mnohé materiály lze obtížně recyklovat, že se ta naše planeta stále více zamořuje odpadem. Naše výroba jde proti tomuto trendu. Od začátku stavím na poctivých materiálech s dlouhou životností a perfektním řemeslném zpracování.

Sám říkám, že se mohu každému zákazníkovi podívat po deseti letech do očí. Vím, že naše sedačky vydrží mnohem více, a tak nemáme problém dát na tyto výrobky plnou pětiletou záruku“ uzavírá Pavel Jech. 

foto: Pavel Jech na návštěvě v Nepálu - sponzorujeme místní dětský domov

Souhlas s cookies

Pro co nejlepší zážitek z používání našeho webu od Vás potřebujeme souhlas se zpracováním souborů cookies. Jsou to malé soubory, které se dočasně ukládají ve vašem prohlížeči. Děkujeme, že nám ho dáte a pomůžete nám tak web dále zlepšovat.

Menu Zavřít