Přeskočit na obsah
3 důvody, proč si vybranou sedačku před nákupem potěžkat

3 důvody, proč si vybranou sedačku před nákupem potěžkat

Stalo se vám někdy, že jste bloumali po prodejně s nábytkem a nemohli se rozhodnout, která sedací souprava je nejlepší? Poradíme Vám jednoduchý, ale přitom velice účinný trik.

Některé sedací soupravy se tváří na první pohled jako skutečně kvalitní výrobek, ale opak je pravdou. Bohužel to zákazníci často zjistí až po pár letech používání, kdy se na sedačce objeví deformace z prosedění, přestane vypadat dobře a její majitele často pobolívají záda.

Málokdo však ví, že kvalita sedacích souprav jde ruku v ruce s jejich váhou. Proto, až příště budete stát v obchodě před vybranou sedací soupravou, nestyďte se a jednoduše si ji potěžkejte. To platí u levnějších a bohužel i dražších a luxusně vypadajících kousků.

Jakmile vám nedělá žádný problém sedačku nadzvednout ze země jednou rukou, bude něco špatně.

Poznámka: Berte však toto tvrzení s malou rezervou, záleží vždy na typu sedací soupravy a její velikosti. Pokud má například sedačka rozklad, bude těžší než sedačka s úložným prostorem. Cílem tohoto článku je, abyste zbystřili, pokud je sedačka lehčí, než byste čekali. 

V následujících třech bodech vám vysvětlíme, proč těžší znamená lepší.

1. Pevná konstrukce váží více


Důležitým faktorem, který určuje váhu sedačky je, že čím více je v konstrukci použito kvalitního materiálu (dřevo, laťovka, překližka atd...), tím bude sedací souprava bytelnější, pevnější a také těžší. Masivní dřevo je trvanlivý a nadčasový materiál. Snadno se udržuje a opravuje. Velkým plusem je vysoká odolnost vůči tlaku i tahu.

V naší firmě používáme na korpus převážně překližku, lamino a bukový masiv. Na nosné části (korpus, rám, sedáky) používáme masivní dřevo buk, smrk a překližku. Konstrukce tak vydrží v původním stavu mnoho let oproti dřevotřísce.

„Někdy se musím usmívat, když vidím sedačku, která má pátou nohu uprostřed, aby se nepropadla.“

Pavel Jech – ředitel firmy JECH 


2. Čím vyšší je hmotnost pěny, tím je kvalitnější


Mezi polyuretanovými výplněmi existují kvalitativní rozdíly. Jak se od sebe jednotlivé typy polyuretanu liší? Nejjednodušší odpověď zní – váhou. Čím je výplň těžší, tím je také kvalitnější. Počítá se počet kilogramů na jeden metr krychlový.

My na sedáky používáme kvalitní studenou HR pěnu s hmotností cca 45-50 kg/m3 a někde i 60 kg/m3. Sedačky z řetězců mají pro představu hmotnost pěny v sedácích zpravidla v rozmezí 20-30 kg/m3. Pěna je tak řidší, má větší vzduchové bubliny a rychleji se proto po čase prosedí.


3. Těžká sedačka zůstane tam, kde má být


Teď už víte, proč těžší znamená zpravidla kvalitnější. Vysoká hmotnost sedací soupravy má však ještě další výhodu. Dáte-li doprostřed místnosti s prkennou nebo plovoucí podlahou lehkou sedačku, bude se vám s každým posazením posouvat do všech směrů. Neustále ji budete nuceni vracet na původní místo a brzy vám to začne lézt na nervy.

Těžké sedací soupravy jsou sice náročnější na stěhování, ale zato po sestavení zůstanou na svém místě. Můžete do nich "hrcnout", jak se vám zachce, a přesto neodjedete na druhý konec místnosti.

Doufáme, že jste si vzali naši radu k srdci a už nikdy vás doma nebude rozčilovat pohled na nekvalitní sedací soupravu.



Souhlas s cookies

Pro co nejlepší zážitek z používání našeho webu od Vás potřebujeme souhlas se zpracováním souborů cookies. Jsou to malé soubory, které se dočasně ukládají ve vašem prohlížeči. Děkujeme, že nám ho dáte a pomůžete nám tak web dále zlepšovat.

Menu Zavřít